Ahad, 31 Januari 2010

Pendeknya akal MCA
Taman Saga yang terletak di Jalan Alor Mengkudu tak pernah sunyi dari isu politik,sebagaimana garangnya warna merah biji saga.

Isu sebenarnya tidaklah banyak sangat,berlegar dari isu sampah sehingga longkang tersumbat sebagaimana taman-taman yang lain juga.Ianya telah ditangani dengan baik.

Taman Saga yang didiami oleh majoriti kaum Cina golongan berpendapatan sederhana dan golongan kaya adalah kubu kuat MCA sebelum ini.Tsunami politik 2008 telah mengubah senario ini.Kini mereka lemas dan hampir-hampir pupus.Keadaan MCA di Taman Saga samalah orang yang lemas,akan mencapai apa saja yang ternampak dihadapan matanya demi untuk menyelamatkan nyawa,walaupun benda yang dihadapan matanya itu adalah sabut yang timbul.

Tsunami dalaman MCA telah memburukan lagi keadaan ini.Tempias pertembungan Ong Tee Kiat-Chuah Sooi Lek-Liong Tiow Lai terkena MCA Taman Saga.

Demi survival politik golongan tertentu MCA Taman Saga yang sudah tenggelam timbul,maka diwujudkan isu-isu untuk memburukan Kerajan Pakatan Rakyat,secara tidak langsung ditujukan kepada ADUN Alor Mengkudu yang juga tinggal di Taman Saga.
Diantara isu yang ditimbulkan adalah:

1.Menara telekomunikasi
2.Penurapan jalan masuk ke Taman Tungku Yaakob
3.Banjir kilat
4.Taman permainan yang tidak diselengara
5.Longgokan sampah di jalan masuk ke Taman Saga 4
6.Timbunan bahan binaan disepanjang jalan masuk ke Taman Saga 4

Satu gotong royong anjuran pkwr Alor Mengkudu,penduduk Taman Mangga,MBAS dan e-Idaman telah diadakan pada Jumaat 22 Jan 2009 untuk menyelesaikan sebahagian dari masaalah diatas.

Tetapi malang mereka yang berkokok kuat dari Taman Saga sendiri tidak menyertai gotong royong ini dengan berbagai alasan.

Hari ini mereka menaikan bendera kati di jalan masuk ke Taman Saga 4.Itulah mentaliti golongan desperado MCA di Taman saga yang menunggu hari untuk dikuburkan.

1 ulasan:

akumanusiabiasa berkata...

ayuh kuburkan mereka.....