Jumaat, 14 November 2008

Kerjasama dengan Pas tidak bermotif politik – Shahrizat

PUTRAJAYA 14 Nov. – Kerjasama antara Sekretariat Pembelaan dan Perkasaan Wanita Islam (Senada) dengan Dewan Muslimat Pas yang dimeterai hari ini tidak bermotif politik, sebaliknya menumpukan kepada usaha untuk memperkasa golongan wanita Islam negara ini.

Pengerusinya, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil berkata, kerjasama itu yang merentasi sempadan kaum, ideologi politik dan bangsa adalah platform dalam menentukan kecemerlangan wanita Islam ke tahap yang lebih optimum.

Beliau berkata, penyertaan Dewan Muslimat Pas adalah detik bersejarah yang membuktikan bahawa Islam merupakan titik penyatuan kepada semua aspek kehidupan walaupun dengan latar belakang yang berbeza.

“Kerjasama dan perjuangan ini adalah wadah yang akan menyatukan kita di bawah satu agama iaitu Islam. Kita akan wujudkan pelbagai program yang melibatkan badan bukan kerajaan dan pihak yang relevan dalam memperkasakan kedudukan wanita Islam,” katanya.

Shahrizat yang juga Penasihat Hal Ehwal Wanita dan Sosial kepada Perdana Menteri berkata demikian selepas mempengerusikan sesi dialog Senada bersama Dewan Muslimat Pas, di sini hari ini.

“Menerusi kerjasama ini, kita akan betulkan persepsi golongan bukan Islam agar mereka lebih positif, sekali gus mengenepikan sebarang rasa prejudis dan perbezaan kerana Islam agama yang begitu indah,” katanya.

Sementara itu, Ketua Muslimat Pas Noriah Saleh berkata, pihaknya sentiasa bersedia meneruskan kerjasama seumpama ini memandangkan ia berteraskan kebajikan yang sememangnya dituntut dalam Islam.

“Muslimat Pas tidak ada masalah untuk bekerjasama dan melaksanakan kerja kebajikan bersama siapa sahaja. Kita boleh bersama tanpa sebarang halangan,” katanya.

– Bernama

Tiada ulasan: