Sabtu, 17 April 2010

SPNB dan KEDA bermain politik

RUMAH MESRA RAKYAT

Program ini diwujudkan dibawah SPNB bagi membantu golongan berpendapatan rendah seperti nelayan, petani dan keluarga miskin yang tidak mempunyai rumah atau tinggal di rumah usang (daif) tetapi mempunyai tanah untuk memiliki rumah sendiri yang sempurna dan selesa.

Sementara itu Keda juga mempunyai Program Bantuan Rumah(PBR) untuk rakyat termiskin.Rumah yang dibina dengan kos Rm 33,000.00 setelah permohonan diluluskan tanpa perlu membayar balik kepada Keda.

KELAYAKAN PEMOHON UNTUK RMR

1.Warganegara Malaysia.
2.Pemohon mestilah berumur 18 hingga 65 tahun.
3.Pendapatan kasar seisi rumah tidak melebihi RM1,500 sebulan.
4.Tidak mempunyai rumah sendiri atau mempunyai rumah yang usang / tidak sempurna.
5.Mempunyai tanah / tapak yang bersesuaian dan tiada sekatan / cagaran ke atasnya. Jika tanah bukan kepunyaan pemohon, Surat Akuan / Kebenaran Berkanun dari tuan tanah diperlukan untuk membina dan menggadai tanah tersebut kepada SPNB.
6.Berkahwin atau, ibu / bapa tunggal yang mempunyai tanggungan.
SYARAT TAMBAHAN

1.Pemohon mesti ahli Umno
2.Permohonan hendaklah disahkan oleh Ketua Bahagian Umno
3.Temuduga akan dibuat di pejabat umno atau pejabat wakil rakyat umno
4.JKKP berhak membatalkan kelulusan kalau pemohon bukan ahli atau penyokong Umno.

1 ulasan:

brodamak berkata...

ye ke rumah untuk org umno ja...kalo org barisan nasional camna..rmr1m bkn untuk smua rakyat malaysia ke..kenapa mesti ahli umno je yg dpt..mic mca cmna..depa ni org kerajaan gak..org barisan nasional gak...macamana nak jadi 1malaysia kalau untuk org umno yg sememangnya melayu ja..jgn cemarkan nama baik najib tun razak..